Paardenpension
Don't be afraid of being different,

be afraid of being the same

as everyone else...

Het pension


Prijs = 220 euro  (OPGELET op dit moment nemen wij geen nieuwe paarden aan)


Wij zijn Cindy en Luc, beiden grote dierenliefhebbers. Toen we het geluk hadden een hoeve  te kunnen kopen met een groot weiland erbij, konden we eindelijk onze droom waarmaken: een kleinschalig, familiaal en natuurlijk paardenpension. Een plek waar paarden op een natuurlijke manier, in kuddeverband, met  kwalitatief ruwvoer ter beschikking en met dagelijkse persoonlijke aandacht kunnen leven en spelen.


  • Heb je een paardje dat nog te jong is om op te leren? Zet het in een  gevarieerde kudde van alle leeftijden en de paarden doen al het grootste voorbereidende werk voor jou op gebied van respect en gehoorzaamheid.
  • Heb je een paardje dat op pensioen is en waar je een leuke gezellige plek voor zoekt?
  • Ben je een recreatieruiter op zoek naar een  pension met gelijkgezinden vanwaar je samen buitenritten kan maken in een groene omgeving?
  • Heb je weinig tijd voor je paard maar heb je er toch graag persoonlijke aandacht  voor?


Dan zijn  jullie heel erg welkom op De Zolderhoeve.  Contacteer ons en bespreek  gerust de mogelijkheden.


Een nieuw paard brengt onvermijdelijk onrust in de bestaande kudde. Daarom kiezen we ervoor om dit niet te veroorzaken voor een korte periode. Je kan je paard dus niet enkel voor een paar weken/maanden bij ons stallen.

Weidegang en voeding

Het paardenpension biedt naast weidegang op 2 ha weiland in de vorm van een paddock paradijs in de winter ook toegang tot kwalitatief ruwvoer van eigen of gehuurd land. De weitjes zijn dan dicht om te recupereren maar de paarden krijgen dan nog beweging door de track van 800 meter te bewandelen. In de winter zorgt een permanente aanvoer van ruwvoer voor een lekker warme stoof in het paardenlichaam. In de lente krijgen ze naast het rijke lentegras hooi gecombineerd met stro als caloriearm darmvullend alternatief en in de zomer krijgen ze op erg hete dagen beperkt hooi in de schuilstal naast weidegang tijdens de nacht. Het hooi wordt gegeven in slow feeders. Ook gezonde natuurlijke likstenen zonder chemische toevoegingen zijn ruimschoots aanwezig.


Schuilstal

Een paard hoort niet opgesloten te staan in een stal. Stel je eens voor dat je zelf 23 uur per dag in een wc hokje wordt opgesloten, met niets om te zien, niets om te doen. Geen tv, geen boeken, geen i-pad, geen computer, geen telefoon... Je kan enkel wat heen en weer wiegen of luchthappen om je bezig te houden en om ervoor te zorgen dat je niet helemaal doordraait... En dan mag je er een uurtje uit om te werken: de afwas doen, stofzuigen, onkruid wieden... Als je nog teveel energie hebt en eerst wat wilt rondlopen om je benen te strekken en je spieren te stretchen, krijg je een pets: stilstaan en werken was er gezegd!! En dan na het werk krijg je snel een bord eten en word je weer in het hokje gestoken voor de komende 23 uur... Laat dit eens bezinken en vraag je dan eens af hoe natuurlijk en gezond dat is voor een paard, een sociaal kuddedier...

Dat gezegd zijnde: er is een voldoende grote schuilstal aanwezig waar de paarden kunnen schuilen voor neerslag en zon. Indien nodig kan een gedeelte afgesloten worden om bijvoorbeeld een gewond paard tijdelijk op te stallen. Permanente stalling is dus niet aanwezig op de Zolderhoeve.


Piste

Er is een piste van 20 op 40 meter aanwezig om grondwerk te oefenen of je rijvaardigheden te verbeteren. Wij zijn overtuigd dat alles op de grond begint. Natuurlijk wil je graag rijden, maar vergeet niet dat je paard eerst je maatje op de grond moet zijn. Wanneer je paard echt je partner is, dan wilt hij alles voor je doen en dan is “koppig” zijn of "nee" zeggen nooit zonder reden, je moet je dan gaan afvragen wat hij je wilt vertellen en niet meteen denken dat hij “stout” is. 


Zadelkamer

In het tuinhuis met stevig slot kan je veilig al je spulletjes opbergen. Je kan er gezellig keuvelen met de andere pensionklanten of onder het afdakje kijken naar wat er in de piste gebeurt.


Camerabewaking

Er is permanente camerabewaking voorzien.


Bitloos

Wij zijn een overtuigd bitloos paardenpension. Je paard “onder controle” houden doe je in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet met fysieke hulpmiddelen. Je paard bij jou houden, gefocust op jou, dat is iets mentaals... pijn is geen goede leermeester; geduld, beloning en vertrouwen zijn dat wel.

“En wat als ze op hol slaan?” is dan een veelgestelde vraag… wel, bedenk eens even dit: al die paarden die momenteel op hol slaan, zijn dat paarden mét bit of zonder?

Daar komt dan het grondwerk kijken, samen met je paard een partnerschap opbouwen, je paard op jou leren vertrouwen, leider worden van je paard zodat hij niet zelf de beslissing moet nemen om ervandoor te gaan maar wetende dat hij bij jou altijd veilig is, daar draait het om.You cannot train a horse with shouts and expect it to obey a whisper.

   – Dagobert D. Runes

Het paddock paradijs


Een paddock paradijs is een aaneenschakeling van kleinere weiden in je grote wei, verbonden door een netwerk van paden. De bedoeling hiervan is een meer natuurlijke  levenswijze voor de paarden te creëren maar ook om het weiland in optimale conditie te behouden.


Wat is daar zo speciaal aan? Een paard eet ongeveer 16 uur per dag. Helaas kunnen wij onze paarden geen honderden hectares weiland bieden waar ze al die uren de juiste voeding kunnen zoeken. En voeding is niet enkel kort, sappig, eiwitrijk, overbemest, onkruidvrij gras. Integendeel, in de natuur leven paarden in schaarse gebieden, ze moeten er kilometers per dag afleggen om hun dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen te vinden. In de natuur eten paarden (lang) gras, kruiden, onkruid, takken, boomschors, mos… In onze samenleving worden paarden op een lekker vette wei gezet waar ze onbeperkt grasmachine kunnen spelen, met alle gezondheidsproblemen vandien. Door te weinig beweging en te rijke voeding kunnen er verschillende ziektebeelden opduiken, gaande van zomereczeem tot hoefbevangenheid tot kolieken. Er is dus een verschil tussen 16 uur op een vierkante meter grasmachine spelen op een vette wei en 16 uur in beweging je eten bij elkaar sprokkelen zoals het in de natuur bedoeld werd. Ruwvoer (zowel hooi als stro) bijvoeren in een paddock paradijs met strookbegrazing is het dichtste bij de natuur dat we kunnen bieden.


In een paddock paradijs organiseer je het weiland dus zo dat het paard verplicht is te bewegen. Water en voedsel staan zo ver mogelijk van elkaar af. Op verschillende plekken wordt er hooi neergelegd, zo wordt de natuurlijke  nieuwsgierigheid gestimuleerd: een paard vindt niets zo leuk om voortdurend te gaan kijken of dat andere stukje toch niet nét iets lekkerder is dan het stukje waar hij nu staat. Maar ook ondergeschikten gaan wegjagen van hún stukje, dat vinden ze leuk. Het onderlinge sociale gedrag wordt zo mee gestimuleerd. En zo krijg je gelukkige, gezonde en vrolijke paarden!


Enkele voordelen op een rijtje:


Beweging

Door de uitnodigende werking van het pad (in de vrije natuur blijken paarden steeds weer vaste routes of paden te volgen waar ze niet of nauwelijks van afwijken. Paarden zijn nu eenmaal gewoontedieren, maar ook nieuwsgierige dieren, die graag willen weten wat er ‘verderop’ te doen is.) en het strategisch plaatsen van voedsel, water en andere prikkelende elementen wordt het paard gemotiveerd tot voortdurende beweging, zoals de natuur het bedoeld heeft.


Hoefonderhoud

Indien gedeeltes van het traject verhard zijn (schuilstal bv) vindt er een natuurlijk hoefonderhoud van onbeslagen hoeven plaats waardoor bekappen minder vaak nodig is. Ook hoefbevangenheid kan makkelijker voorkomen worden in een paddock paradijs. Vanwege de mogelijke kwetsuren in kuddeverband zijn hoefijzers verboden op de Zolderhoeve.


Gezondheid

De paarden worden beschermd tegen te rijke weides met gevaar voor overgewicht, hoefbevangenheid en verergering van zomereczeem.  Ook wordt het natuurlijke gedrag gestimuleerd en dat draagt dan ook weer bij tot een goede gezondheid en een verbeterd mentaal welzijn.


Warming-up

De warming-up tijd voor het rijden wordt verminderd omdat het paard al veel in beweging is. Hij is ook niet zo hevig of een energiebommetje als wanneer hij pas uit een stal komt, qua rijveiligheid kan dat ook tellen.


Gedrag

Neurotisch gedrag neemt af door het verschaffen van natuurlijke uitingsmogelijkheden en het gevarieerde aanbod aan prikkels. Het bevordert ook het sociale contact waardoor de paarden meer in harmonie zijn met elkaar. Uiteraard komen er in een paddock paradijs geen "stalondeugden" voor.


Weidegebruik

Door strookbegrazing toe te passen en de weides om de beurt open te zetten en weer te sluiten (voor ze volledig kaal gegeten zijn) om bij te groeien en te herstellen, vermeerdert de grasopbrengt per hectare, hoe tegenstrijdig dit ook mag lijken. De kwaliteit van het gras en de bodem gaat ook verbeteren omdat we het gras en de kruiden volwassen laten worden en niet tot op de wortel voortdurend laten opeten waardoor de grasmat kapot gaat en de bodem verarmt door overbegrazing. Ook vermijd je zo dat er veel suikers zullen ophopen. Want in langer gras zijn de suikers opgebruikt om de groei van energie te voorzien.


Rangorde

Paarden die laag in de rangorde staan kunnen niet in het nauw worden gedreven omdat ze altijd ruimte hebben om uit te wijken of te vluchten voor ranghogere paarden. Een paddock paradijs heeft daarom ook nooit doodlopende paden.

© 2014 | De Zolderhoeve | Zolderstraat 23 - 3510 Kermt | 0474 65 71 01 | info@dezolderhoeve.be

BTW nummer BE0 892 813 239

Ziet u geen menubalk op deze pagina, klik dan H I E R